Stolček funkcionarja: Kar se od daleč zdi kot prestol, je od blizu nekaj, na čemer je resnično težko sedeti

Odločevalci prihajajo in odhajajo. Njihovi prihodi in odhodi so pogosto zelo blizu skupaj. Družba med tem tem opazuje in komentira življenjski cikel vodilne javne funkcije in njenega nosilca:

stolček
Kar se od daleč zdi kot prestol, je od blizu nekaj, na čemer je resnično težko dalj časa sedeti.

 

  1. Prigrebel si je svoj stolček.
  2. Greje svoj stolček.
  3. Zapustil je svoj stolček.

 

Družbeno izpostavljena funkcija je plašč, ki ga nosilec ne more nikoli in nikamor odložiti. Od daleč se morda res zdi, da se nosilec oklepa funkcije, vendar je večinoma ravno obratno, saj se funkcija 24/7 oklepa svojega človeka. Neizbežno pride trenutek, ko to breme postane pretežko in se posameznik poskuša ločiti, posloviti od svoje funkcije. Vendar pa je v večini primerov funkcija tista, ki odloži, odvrže, zamenja svojega nosilca. In nemalokrat se zgodi, da funkcija priteče z nekimi okostnjaki iz omare za vami, ko ste jo že odložili. Oz. ste upali, da je ta del zgodbe za vami. Ne, vaši aktivni nasprotniki prav čakajo na tenutek, ko boste ostali brez zavetja.

Zato je pomembno, da med tem, ko ste na navideznem vrhu, ki ni strokovne narave, ne poslušate siren, ki vam pravijo, da je vse ok, da vsi delajo tako, da bo za vse poskrbljeno, da vas bodo podprli, če se morda kaj zaplete. To se ne bo zgodilo. Na vaši črni polički bodo zbirali čisto vse tvegane odločitve, za katere ste posodili svoje ime in jo podrli takrat in tako, da bo najbolj bolelo. Zato pazite na odločitve, posebej na tiste, ki niso vaše, a so podpisane z vašim imenom.

Živeti z javno funkcijo in družbenimi pričakovanji je kar umetnost.  Še težje pa se je, ko pride čas, od funkcije dostojanstveno in pravočasno posloviti.

Zato je pomembno, da se, ko ste na vrhu, ki ni strokovne narave, zavedate začasnosti situacije. Vsi “privilegiji” in “prijateljstva”, ki jih morda doživljate, so vezani na vašo funkcijo in bodo ugasnili v trenutku, ko bodo ugasnile luči.

Dr. Damjana Pondelek, direktorica podjetja Urednica, je strokovnjakinja za strateški in krizni management in strateška svetovalka odločevalcem, vodstvom, in kolektivom v zahtevnih okoliščinah. Je cenjena govornica in predavateljica na kongresih, konferencah, okroglih mizah, izobraževanjih in drugih dogodkih. E: damjana.pondelek@urednica.si

Človek na vrhu je vedno sam. A ko bodo luči ugasnile, boste bolj sami kot kadarkoli prej. Zato je pomembno, da med tem, ko skrbite za državo, skrbite tudi za družino in tiste tri resnične prijatelje. Vsi ostali bodo, ko zastor pade, iz vašega življenja izginili s svetlobno hitrostjo. Na to marsikdo ni pripravljen.

Pustite jih, da stečejo do vašega bivšega stolčka in se poklonijo novemu šefu. Ali pa si ga morda “prigrebejo” kar sami. To bi bila resnično najboljša šola življenja in ponižnosti zanje :)

 

Pri Urednici zelo pogosto rešujemo krizne situacije, ki potegnejo v svoj vrtinec javne uslužbence in funkcionarje in ohromijo njihovo življenje in delo. Zelo od blizu poznamo vse odtenke sobivanja z javno funkcijo v dobrem in slabem. Zato vas spodbujamo, da pravila, pasti in nevarnosti, ki veljajo (in se zaostrujejo) v tem delovnem okolju, spoznate, preden sedete na stolček oz. vsaj preden se zaplete:

Izobraževanja in uposabljanja javnih uslužbencev in funkcionarjev na vodilnih, odgovornih, izpostavljenih mestih

Pri povzemanju naših vsebin, prosimo, navedite vir in povezavo.

Besedilo je bilo prvič objavljeno 20. avgusta 2015