Iskanje potrditve v očeh drugih je zanesljiva pot v težave

V človeški naravi je, da iščemo potrditev v očeh drugih. Sploh v času dozorevanja, ko so naš vzor starši, učitelji ali vrstniki in jim želimo ugajati. Potem pa je dobro, da počasi odrastemo. Da naše odločitve počasi izvirajo iz notranje moči, znanja in samozavesti in niso odvisne od tega, kaj misli sosed, kakšne volje je šef, kam piha veter in kakšne so trenutne vremenske ali javnomnenjske napovedi.

Vodje okrepimo, da zmorejo strokovno voditi in suvereno sprejemati odločitve, ne da bi potrebovali potrditev v očeh drugih. Ob tem pa zmorejo pohvaliti sodelavce in včasih tudi sebe.  Pogovorimo se: info@urednica.si.

Občutek lastne vrednosti ne bi smel biti odvisen od (ne)sprejemanja in (ne)odobravanja pomembnih drugih. Lažje reči kot živeti, kajne? Primer ali dva:

***

Nadrejeni vodilno sodelavko seznani z dejstvom, da dogovorjeni rezultati niso bili doseženi. Gospa, ki je na svoji karierni in strokovni poti dosegla že vse in vodi več deset ljudi, začne jokati kot otrok in zapusti sestanek. Ko se pogovoriva o tem, pojasni, da za njene starše nikoli ni bilo nič dobro. Zato je vse svoje moči usmerila v delo. Ko v službi dobi karkoli drugega kot pohvalo, to doživi kot zavrnitev, ki jo globoko rani.

***

Podjetnik na svoji življenjski poti ni bil deležen pohval in tudi delo, ki ga opravlja, zunanje potrditve ne prinaša. Ko po napornih letih dobi skromno priznanje lokalne skupnosti, je na odru ganjen do solz in ta dogodek kasneje opisuje kot nekaj najlepšega, kar se mu je zgodilo v življenju.

***

Vodja s sodelavci nenehno tekmuje na strokovnem področju in jim zavida vsak morebiten uspeh.  Kaznuje jih z odvzemom uspešnega projekta. Dobre projekte in vso zunanjo potrditev želi izključno zase. Težko razume, da je zdaj njegova naloga pomagati sodelavcem, da strokovno rastejo.  Nikoli jih ne pohvali.

***

Vodilni, ki je vsem na očeh, vsako jutro od črke do črke prebira zbirko medijski objav o sebi ni organizaciji, ki jo vodi in se vznemirja za vsako negativno objavo posebej. To mu vzame več ur. Potem se posveti še komentarjem pod medijskimi objavami. Po vsem tem je njegov dan uničen. Poskuša vplivati na boljšo javnomnenjsko podobo in vleče všečne poteze na račun odločitev, ki bi bile potrebne, dokler se v »kliping odločitvah« dokončno ne izgubi. Ne sprejemajte »kliping odločitev«. Javni pritisk mine, slaba odločitev ostane.

***

Kdor odloča, ne more in ne sme ugajati

No, dodajte kakšen primer še sami, saj jih poznate. Mi pa se vrnimo k iskanju nenehne potrditve v očeh drugih. V zgodnjem otroštvu in v času šolanja to še gre, potem pa se začne zapletati. Ljudje še vedno poskušajo ugajati za vsako ceno in tako izgubljajo sebe. V zakonu, pri vzgoji otrok, v službah in še kje. Še posebej nerodno je na odločevalskih funkcijah, kjer se posamezniki, ki želijo ugajati, izgubljajo vsem na očeh. Tako so lahka tarča tistih, ki jih načrtno trepljajo po rami in jim pihajo na dušo. Kdor odloča, ne more in ne sme ugajati. Medeni tedni se prej ali slej končajo, virov zmanjka, ugajati ni več mogoče in javno mnenje, ki je posameznike navidezno kovalo v zvezde, že pripravlja blatno kopel. Izpostavljeni, do včeraj cenjeni posamezniki, težko razumejo, kaj se je zgodilo in se izmenično utapljajo v žalosti, nemoči, frustraciji in jezi. Če ne prej, se srečamo tedaj, saj potrebno rešiti hudo zgodbo, odnose in vodenje pa moramo postaviti na bolj zdrave temelje.

Nevarno je občutek lastne vrednosti vezati na to, kaj o tebi mislijo drugi. Tudi ko se zdi, da mislijo vse najlepše. Ni pa nevarno, če kdaj pohvalite druge. Hvaležni vam bodo.

Iskanje potrditve v očeh drugih je za vodilnega zanesljiva pot v težave

Vodstva in kolektive izobražujemo o tem, kako obdržati ugled in zaupanje in krepiti odnose in vodenje. Vodje okrepimo, da zmorejo strokovno voditi in suvereno sprejemati odločitve, ne da bi potrebovali zunanjo potrditev. Ob tem pa zmorejo pohvaliti sodelavce in včasih tudi sebe.  Pogovorimo se: info@urednica.si.

Dr. Damjana Pondelek, direktorica podjetja Urednica, je strokovnjakinja za strateški in krizni menedžement in strateška svetovalka vodstvom in kolektivom v zahtevnih okoliščinah. Te so močna spodbuda za nujne organizacijske spremembe, stabilno rast in krepitev podjetja, vodstva in sodelavcev. Podjetja spremlja v obdobju sprememb in pri tem svetuje lastnikom, vodstvu in sodelavcem.

Vodstva in kolektive izobražujemo o tem, kako obdržati ugled in zaupanje in krepiti odnose in vodenje. Vodje okrepimo, da zmorejo strokovno voditi in suvereno sprejemati odločitve, ne da bi potrebovali zunanjo potrditev. Ob tem pa zmorejo pohvaliti sodelavce in včasih tudi sebe.  Pogovorimo se: info@urednica.si

Pri povzemanju naših vsebin, prosimo, navedite vir in povezavo. Sicer pa smo veseli, če pomembne vsebine najdejo pot.