Bomo razreševali težave ali vsakokratnega nesrečnika na vodilni funkciji?

Preden vodilni odidejo, bi moral urediti, kar se je v času njihovega delovanja zapletlo. A ker ljudje nimajo dovolj znanja in izkušenj o vodenju, sploh pa ne o vodenju zahtevnejših sodelavcev in sočasnem plesu na družbeno političnem parketu, in ker pogosto umanjkajo tudi profesionalizem, zaupanje in odgovornost, morajo oditi. Najlažje je oditi. A vodenje je odgovornost. Za sodelavce, rezultate, odločitve, tudi za tiste slabe. Kdo bo popravljal, kar se je zapletlo zaradi neznanja, neizkušenosti in slabe presoje?

Bolje je, da se srečamo, preden se zaplete

Vodilni, ki se znajdejo v nemilosti, seveda nimajo znanja in izkušenj s hudimi zgodbami in ne razumejo, kdo so njihovi ključni deležniki, kako bodo reagirali, ko bo hudo, kaj bo storila politika, kako se bodo obrnili mediji, kako bodo reagirali bližnji. Ljudje v krizni situaciji potrebujejo strokovno pomoč pri realni oceni situacije, pri strateškem razmisleku, kako naprej, pri odpravljanju škode in drugih popravljalnih ukrepih, pri sistemskih spremembah, pri krepitvi zaupanja, normalizaciji stanja, pri komuniciranju v zaostrenih situacijah, pri tem, kako preživeti najtežje dni… Skratka na vsakem koraku.

Ni prostora za napačen korak

V hudih zgodbah namreč ni nobenega  prostora za napačen korak, napačno odločitev ali napačno besedo in prav nobenega razumevanja za morebitne zdrse. Mnogi jih komaj čakajo. Vodilni, ki v hudi zgodbi ostane sam ali si poskuša pomagati s prijatelji, ki so čustveno vpleteni in prav tako nimajo potrebnih izkušenj in znanja in ne zmorejo realno oceniti situacije in potrebnega strateškega odziva na številnih ravneh, bo še dodatno zapletel situacijo in ranil sebe in druge. V hudih zgodbah delovanje po najboljših močeh ne pomaga, res ne.

Krizna situacija se ne bo rešila sama

Nihče ne zmore krizne situacije, v kateri se je znašel ali jo celo povzročil, rešiti sam. Potrebna je strokovna pomoč. Če imaš ob sebi izkušenega strokovnjaka, ki se z zapletenimi zgodbami in njih akterji profesionalno ukvarja vsak dan, je bistveno več možnosti za dober izid v slabi situaciji. In bistveno več možnosti, da bodo zaživele tudi potrebne sistemske spremembe. Vse ostalo je obsojeno na neuspeh.

Najlažje je oditi

Seveda, vodilni lahko v vsakem trenutku odide oz. ga odidejo. A v interesu bi nam moralo biti, da se razrešijo nakopičene težave, ne pa vsakokratni nesrečnik, ki je sprejel javno funkcijo brez predstave o tem, kako je živeti z njo, ko se zaplete. In zaplete se zelo hitro, z vsemi posledicami za vse prizadete in tudi zanj osebno. Ljudje, ki sprejemajo javne funkcije, o tem premalo razmišljajo.

Ko luči ugasnejo in zastor pade

Ko ste na funkciji, ki ni strokovne narave, imejte v mislih njeno začasnost. Minila bo, preden boste uresničili načrte in preden boste pripravljeni na slovo. Skupaj z njo bodo odšli tudi vsi “prijatelji”, vezani na vašo funkcijo. Ko luči ugasnejo, zastor pade. Takrat nihče več ne ploska in le malokdo vas še pozna. Razmislite o tem, preden se zgodi. Kajti zgodi se. Le pripravljeni zmorejo, ko je čas, oditi dostojanstveno in brez grenkobe živeti naprej. Življenje izven vodilne funkcije obstaja. Le pripraviti se je treba na ta čas, da vas preveč ne preseneti in ne potre (ne)pričakovano. Pomaga, če tudi v času vodenja ne pozabite na bližnje in tiste tri najboljše prijatelje od prej. Ti bodo edini ob vas, ko pride ta čas.

Dr. Damjana Pondelek, direktorica podjetja Urednica, je strokovnjakinja za strateški in krizni menedžement in strateška svetovalka vodstvom in kolektivom v zahtevnih okoliščinah. Te so močna spodbuda za nujne organizacijske spremembe, boljše rezultate, krepitev organizacije,odnosov in vodenja. Organizacije spremlja v obdobju velikih sprememb in transformacije in pri tem svetuje vodstvu in sodelavcem.  Je tudi cenjena govornica in predavateljica na kongresih, konferencah, okroglih mizah, izobraževanjih in drugih dogodkih.

damjana.pondelek@urednica.si