Leto 2023 takoj zdaj

Če želite vstopiti v novo leto takoj zdaj, kliknite tukaj. Če želite vstopiti v novo leto takoj zdaj, kliknite tukaj. Če želite vstopiti v novo leto takoj zdaj, kliknite tukaj.

Piše: dr. Damjana Pondelek

Resno? Kar preskočili bi veselo pričakovanje, večerno zabavo, silvestrski TV program, odštevanje, silvestrski poljub? Pravite, da imate enostavno dovolj tega 2022? Vas razumem. Še malo, pa bo leto naokoli in bo novo tukaj. Bo boljše, lepše? To vam vsekakor želim. A ker delam z vodstvi in kolektivi v najbolj zahtevnih situacijah, vem, da se žal nič ne spremeni in ne izboljša samo od sebe.

Če želimo, da organizacija ne bo kot listek v vetru, da ne bo padala iz ene hude zgodbe v drugo ter je ne bo ogrožala vsaka ovira na poti, moramo premišljeno in sistematično upravljati tveganja in ranljivosti in vodstvo in kolektiv izobraževati za ustrezen odziv in ravnanje v krimeru kritičnih dogodkov. Čaka nas leto, dve usmerjenega, poglobljenega sodelovanja in prizadevanja za bolj odporno organizacijo, kolektiv, vodstvo.

Če želimo okrepiti ugled in zaupanje, si moramo za to prizadevati s potrpežljivim, vsakodnevnim delovanjem v dobro zaposlenih, deležnikov in organizacije, s poštenim delovanjem in pošteno komunikacijo. Čaka nas leto, dve usmerjenega, poglobljenega sodelovanja in prizadevanja, da bi organizacija o očeh deležnikov počasi, korak za korakom, pridobivala ugled in zaupanje in se nato lahko veselila svojih uspehov.

Če želimo okrepiti odnose in sodelovanje v kolektivu, nas čaka veliko potrpežljivega dela s sodelavci, pogovora o tem, katere zamere lahko izpustimo, kaj bo potrebno spremeniti in kaj lahko prispeva vsakdo med nami, da bomo lahko šli skupaj naprej. Čaka nas leto, dve usmerjenega, poglobljenega sodelovanja in prizadevanja, da počasi zakopljemo bojne sekire, ki nas vse ranijo in okrepimo zaupanje in sodelovanje za skupne cilje.

Če želimo okrepiti vodstva – in to je za vsako podjetje, organizacijo ključno in najbolj pomembno, saj so časi zahtevni in izzivi vodenja izjemni – nas čaka leto, dve usmerjenega, poglobljenega sodelovanja in prizadevanja za krepitev vodstvenih kompetenc – za boljše vodenje, boljše rezultate, manj hudoh zgodb, več prespanih noči.

Da ne naštevam naprej. Nič se ne zgodi brez trdega dela, znanja in vsakodnevnega, dolgotrajnega, vztrajnega prizadevanja za spremembo. Za katero se bo potem zunanjim opazovalcem morda res zdelo, da se je zgodila čez noč, vi pa boste vedeli, koliko dela je bilo potrebno opraviti, da je sprememba lahko zaživela. Zato kar počasi. Kajti nobenega kokraka, leta, dneva ni mogoče preskočiti. Res, ne hitite. Nič velikega se ne bo zgodilo čez noč, celo v silvestrski noči ne. Lahko pa nekaj malega postorimo vsak dan, ki je pred nami, da se bomo čez leto, dve, lahko veselili sprememb, ki si jih želimo in jih potrebujemo.

Z ustreznim prizadevanjem, delom in znanjem nam bo prav gotovo uspelo. A najprej si vzemimo čas in se v miru poslovimo od leta 2022, kakrkšnokoli je že bilo. Leto 2023 pa je še na voljo, da kaj spremenimo.

Srečno!