Na grmado z njim!

Medtem, ko tole berete, je na sodišču javnega mnenja že vse pripravljeno za novo javno ogorčenje. »Misli, da je pameten? Zasluži (pre)več? Je dobil dober posel? Ravna drugače, kot smo pričakovali? Netransparenten? Koruptiven? Karkoli drugega, kar je trenutno družbeno nesprejemljivo? Na grmado z njim!«

Piše: dr. Damjana Pondelek, strateška svetovalka vodstvom, strokovnjakinja za strateški in krizni management, direktorica podjetja Urednica.

Družbene mehanizme, ki delujejo zoper posameznika, je potrebno (pre)poznati, nanje in na preganjalce posvetiti z dovolj močno lučjo, potem pa prijeti človeka v nemilosti za roko in ga popeljati iz labirinta največje krizne situacije v njegovem življenju, mimo preganjalcev, institucij, medijev in družbe, vendar ne stran od njih. Rehabilitacija posameznika se mora namreč v okviru upravljanja krizne situacije zgoditi prav tam, kjer sta bila prizadeta ugled in dostojanstvo človeka. Na sodišču javnega mnenja.

Preganjalci in sodišče javnega mnenja 

Preganjalci – izraz si izposojamo Girardovega mehanizma grešnega kozla, kjer skupnost krivdo (skupaj s frustracijami družbe) naloži na posameznika, ki ga bodo priložnostno žrtvovali vsem na očeh – lahko računajo, da bo sodišče javnega mnenja delovalo natanko tako.
Ko kapitalsko, politično ali kako drugače motivirani preganjalci zaigrajo na prave strune družbenih institucij, ki po uradni dolžnosti skrbijo za družbeno moralo in krepost; medijev, ki radi prisluhnejo sočnim štorijam o poteh in stranpoteh nosilcev družbenih funkcij v nemilosti; in javnosti, ki ji po najkrajši poti dostavijo še toplo in hrustljavo zgodbo, začne v kotlu javnega ogorčenja dobro in glasno brbotati. Tako glasno, da preglasi vse glasove razuma, če je še kateri kje in si še upa kaj pisniti potem, ko ključni odločevalci in izbrane družbene institucije s svojim angažiranim javnim izrekanjem o nedvomni krivdi posameznika (še preden bi o tem utegnila presoditi sodišča) prižgejo zeleno luč za javni pogrom nad posameznikom. Mediji, institucije, priložnostne civilne iniciative in mnenjski voditelji namreč lahko v takšnem primeru računajo, da jih pri javnem zgražanju ne bo nihče ustavljal, nasprotno. Sodišče javnega mnenja, kjer družbene inštitucije, mediji in javnost po taktirko preganjalcev (dostikrat nevede) odigrajo vsak svojo vnaprej programirano vlogo, je tako priročna bližnjica za »procesiranje« posameznika, ki ga na družbenem prizorišču ne želijo več videti.

V krizni situaciji potrebujete strokovno pomoč

Dr. Damjana Pondelek, direktorica podjetja Urednica, je strokovnjakinja za strateški in krizni menedžement in strateška svetovalka odločevalcem, vodstvom, in kolektivom v zahtevnih okoliščinah. Je cenjena govornica in predavateljica na kongresih, konferencah, okroglih mizah, izobraževanjih in drugih dogodkih. damjana.pondelek@urednica.si

Tisti, ki v primežu družbenega pogroma ostane sam, brez strokovne pomoči, nima praktično nobene možnosti za uspešno razrešitev krizne situacije par excellence, v kateri nehote igra glavno, žal pogosto tudi svojo zadnjo vlogo. Četudi je človek sicer mojster v skokih čez konkretne ovire na življenjski poti, vajen nizkih udarcev in polen za izstopajoče dosežke, je namreč situacija, kjer je na kocki vse, vključno z ugledom in temeljnim človeškim dostojanstvom, tako posebna in osebna, da se hitro zaplete in zalomi. In se človek, žal, pod javnim pristiskom tudi zlomi. In tako je, kar se preganjalcev tiče, tudi mišljeno.

Zato je potrebno reagirati takoj in tam, kjer se napad odvija. Na sodišču javnega mnenja. Vsakič znova. Strokovna pomoč od samega začetka je ključna.  Zato je pomembno, da se čimprej srečamo.  Poznamo vse mehanizme, ki začnejo delovati v kriznih situacijah, vse pasti, ki vas čakajo in vse trike vaših aktivnih nasprotnikov, zato vam lahko učinkovito pomagamo tako pri upravljanju krizne situacije kot pri sistemskih spremembah, ki so v takšnih primerih potrebne za vašo zaščito in zmanjševanje tveganj.

Sodišče javnega mnenja je priljubljen peskovnik preganjalcev, kjer lahko nemoteno podirajo ljudi kot potičke. In zanje je to dejansko igra; nič osebnega. Vsaj do trenutka, ko iz njihovega primeža uspešno rešimo človeka. Takrat so preganjalci vsakič znova čisto paf in svoje lopatke in grabljice jezno mečejo za nami. Potem pa hitro pripravijo prizorišče za novo javno ogorčenje.

Prispevek je bil v krajši obliki prvič objavljen v PR2, v okviru 19. konference o odnosih z javnostmi (SKOJ, april 2016).

Kratka ppt prezentacija predavanja pa je tule.

Če so te vsebine za vas aktualne, preberite še: Sodišče javnega mnenja. Nič osebnega.

Najhitrejša pot do nas: mobilni 041 773 540   e-pošta  info@urednica.si 

Pri povzemanju naših vsebin, prosimo, navedite vir in povezavo. Sicer pa smo veseli, če pomembne vsebine najdejo pot med ljudi.